Hoe denkt u over thuis opbaren?

Het opbaren in een vertrouwde omgeving is een bijzondere ervaring voor de nabestaanden. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is zeker het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar of waar u maar behoefte aan hebt. Met de huidige middelen kan het thuis opbaren veelal probleemloos verlopen. Er is iedere dag controle om te zien hoe het met de opbaring gaat. In de dagen tussen overlijden en uitvaart verandert de overledene geleidelijk, waardoor nabestaanden toegroeien naar het moment waarop de kist gesloten zal worden. Dat moment wordt altijd in overleg met u bepaald. Het kan gebeuren dat u aanvankelijk kiest voor thuis opbaren en na 1 of 2 dagen toch liever wilt dat de overledene wordt opgehaald en overgebracht naar een rouwcentrum.

Is thuis opbaren altijd mogelijk?
Eigenlijk wel. Tot nu toe is er altijd een oplossingen gevonden voor moeilijke situaties. U hoeft er geen groot huis voor te hebben. De overledene kan boven op bed opgebaard worden en later beneden in de kist gelegd worden. Bij opbaren in de huiskamer gebruiken we soms een kamerscherm. Een raam of deur uit de sponning nemen, een kast verplaatsen om de kist verticaal uit te kunnen dragen, het kanen is allemaal gebeurd. Het koel houden van de hele ruimte betekent soms wel dat er een airco geplaatst moet worden. Ondanks alle zorg kan de toestand van het lichaam zo slecht zijn of snel achteruitgaan dat het thuis niet langer verantwoord is en zullen we in overleg met u naar een passende oplossing zoeken, zoals bed- en kistkoeling om dit voor u mogelijk te maken.

Ik heb een donorcodicil, kan ik dan wel opgebaard worden?

Ja, dat kan zeker. Een medicus verwijdert de betreffende organen op zo’n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Daardoor kan ook een overledene met een donorcodicil na de ingreep gewoon opgebaard en op de gebruikelijke wijze begraven of gecremeerd worden. Sommige transplantaties, zoals van het hoornvlies, kunnen zelfs thuis worden verricht.

Hoe gaat het in geval van euthanasie?

Voor de laatste verzorging en alles wat daar op volgt maakt het niet uit hoe iemand overleden is. In geval van euthanasie waarschuwt uw huisarts de gemeentelijke schouwarts voor aanvullend onderzoek omdat euthanasie gezien wordt als een onnatuurlijke dood. Nadat het lichaam is vrijgegeven gaat alles op dezelfde wijze als bij overlijden door een natuurlijke doodsoorzaak.