Crematie in het donker

Crematie in het donker

Een crematieplechtigheid wordt doorgaans overdag gehouden. Maar we merken dat er tegenwoordig ook vraag is naar crematies in de avonduren.

Nog niet iedereen heeft het meegemaakt, maar avondcrematies komen steeds vaker voor. Ze worden als rustiger, intiemer en fijner ervaren. Sereen, is het juiste woord hiervoor. Kaarslicht en fakkels maken een dergelijk afscheid compleet.

Bij een avond crematie is er veel meer tijd, voor alle facetten. U bent als het ware de enige groep in het crematorium en tijd speelt een minder grote rol, dan wanneer een uitvaart overdag dient. Daarbij zijn er minder files en is er bovendien na de plechtigheid meer tijd om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje. Dit is ook fijn, wanneer de genodigden van ver moeten komen.

Als een crematorium met een avondcrematie instemt, kan het gemakkelijk geregeld worden. Er zijn verder geen speciale vereisten. In plaats van de gebruikelijke koffietafel wordt er bij een avond crematie vaker gekozen voor een borreltje en bijvoorbeeld toastjes of bitterballen. Men blijft langer napraten en de reacties zijn positief.

Eigenlijk zijn crematies in de avonduren ontstaan doordat crematoria het op bepaalde momenten in het jaar te druk hebben. Maar anno nu blijken veel mensen het ook prettiger te vinden om ’s avonds afscheid te nemen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *