Klimaatneutraal cremeren

Klimaatneutraal cremeren

Al langere tijd wordt er in de uitvaartbranche toegewerkt naar het duurzamer maken van uitvaarten. Binnenkort start men in ons land met klimaatneutraal- én elektrisch cremeren. Uiteindelijk zal het gasgestookt cremeren geheel verdwijnen, omdat dit te belastend is voor het milieu. In Zwitserland en Duitsland is elektrisch cremeren al heel normaal.

Ook biocremeren is in opkomst, dat betekent dat het lichaam in een wollen omhulsel in een speciale machine met behulp van vloeistoffen wordt opgelost. Uiteindelijk blijft er niet meer dan een klein hoopje wit poeder over. Dat klinkt vreemd, maar is over een jaar of tien waarschijnlijk héél normaal.

De kist is nog niet verdwenen en dat zal voorlopig ook nog niet gebeuren, maar het komt al wel voor dat men ervoor kiest om afscheid te nemen in een kist vervaardigd uit organisch materiaal. Of men kiest ervoor om in lappen of karton te worden gehuld. Andere ontwikkelingen zijn de digitale rouwkaart, die krijgt men per mail in plaats van via de post. Of de overleden persoon maakt vooraf een lijst waarop persoonlijke bezittingen bij het afscheid worden uitgedeeld aan de aanwezigen van de uitvaartdienst. Wat ook steeds vaker voorkomt, is dat de genodigden wordt gevraagd om overgebleven consumpties van de uitvaartdienst mee naar huis te nemen. Uiteindelijk bent u zelf degene die vooraf vast kan laten leggen hoe uw uitvaart eruit komt te zien.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *