Rouwverwerking op werk

Rouwverwerking op werk

Rouwen op de werkvloer komt regelmatig voor. Naar schatting rouwen er jaarlijks ongeveer 200.000 mensen, waarvan een groot gedeelte actief is op de arbeidsmarkt.

Iedereen rouwt anders. Weer gaan werken na verlies, ervaart iedereen verschillend. De een vindt het fijn en ziet werk als afleiding en de ander ziet er als een berg tegenop.

Toch komt er een moment waarop er weer stappen richting de werkvloer gemaakt dienen te worden. De werkgever hoort de werknemer zo goed als mogelijk te steunen wanneer deze weer aan de slag gaat. Veel bedrijven hebben een rouwprotocol. Dit is een handleiding met afspraken over rouwverlof en hoe men op werk omgaat met rouw. Het is handig eens na te vragen of er ook een dergelijk protocol bij uw bedrijf is.

Omdat een rouwproces voor iedereen anders is, zal het weer gaan werken ook door iedereen anders worden ervaren. Enkele tips zijn: wees eerlijk over uw gevoel, begin met het hervatten van een aantal uren of dagdelen, doe werkzaamheden die energie geven, verwacht niet dat iedereen medeleven toont (dat doen mensen niet bewust, maar voor sommigen is het moeilijk om anderen verdrietig te zien) en neem voldoende rust tijdens een werkdag.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *